top of page
  • Foto van schrijverFrank Benus

Project: Tussen een steen en een harde plek ...

In het Engels zegt men dat je tussen een steen en een harde plek zit als je in een vervelende situatie zit, "between a rock and a hard place". Toen we op 1 September onze boerderij betrokken was dat letterlijk waar. Daar waar het eerder als bedrijf in gebruik was, lag er bijna 1150 m2 beton op het terrein. Onze woonwens ziet er heel anders uit dan hoe we het kochten, een avontuur op zich.


Dit is hoe we de boerderij kochten:




De eerste les die wij hebben geleerd is dat de kosten die gemoeid zijn met het verwijderen van een dergelijke betonnen vloer nogal uiteenlopen. Op basis van 1150 m2 beton, ongeveer 15 cm dik en deels gewapend, kregen wij aanbiedingen van 9.000 euro tot 40.000 euro. Het verschil zit m in de grootte van het materiaal, hoveniers en zelfstandigen komen met een groep mensen en gereedschap, waar loonwerkers met een kraan en een kieper (traktor met bak) komen. Hierdoor kan een loonwerker het relatief goedkoop doen.



Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een loonwerker, die het werk deels alleen heeft gedaan (met een lichte kraan en shovel) en vervolgens bij het huis en het zware werk met twee man en een zware kraan hebben gedaan.



Uiteindelijk is het tevens belangrijk om je af te vragen wat er onder het beton ligt. In ons geval lag er veel puin en rommel, waardoor een flinke laag grond moest worden aangevoerd. Nu er een hoop te doen is rondom PFAS is het ook nog eens niet gemakkelijk en goedkoop om aan grond te komen. De totale kosten (inclusief beton verwijderen, afvoeren, grond aanvoeren, egaliseren en deels gras inzaaien) komen ongeveer op 12.000 euro exclusief btw. Het volgende hoofdstuk is het aanvoeren van fijn puin en geel zand als ondergrond voor het straatwerk. Voor de 1150 m2 beton komt ongeveer 600 m2 aan bestrating terug, onder andere functionele bestrating en terrassen. Zie meer over wat eraan komt hier: Landscahpelijk inpassings plan.


Enkele foto's van het eindresultaat, nu wachten tot het gras opkomt:







505 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page