top of page

WoonERF? van plan tot praktijk

In dit artikel delen wij graag de informatie die wij hadden willen hebben voordat wij begonnen. Het is niet zo dat wij experts zijn of nu mensen willen adviseren, maar elke les die wij leren willen wij met jullie delen. Daarnaast was het maken van een budget bijna onmogelijk, en daar kunnen wij dus onderstaand ook bij helpen.

​

Ons uitgangspunt is ons project, kosten per m2 zijn vaak lager als je er meer van hebt, En iedere leverancier heeft en geeft zijn eigen prijzen. Wij zijn erg budget-bewust en vergelijken prijzen. Het kan dus zijn dat sommige kosten eerder aan de lage kant zijn dan aan de hoge kant.

Ontwerp

Hoewel het erg haalbaar is om zelf een ontwerp te maken, is het vaak nodig om een architect in de arm te nemen. In ons geval hebben wij een landschapsarchitect in de arm genomen, in verband met de aanvraag van de woonbestemming. Echter hebben wij gemerkt dat veel van onze ideeën ook in zijn plan weer terugkwamen en dat de tekeningen ook haalbaar waren om zelf te maken. Waar de architect zijn waarde heeft bewezen is om onze wensen te vertalen naar cultuurhistorische elementen. 

Zo wilden wij een vlonder aan het water, vroeger zat hier een boenstoep (waar de melkbussen werden gewassen). Dit soort historische feiten helpen bij het verkrijgen van toestemming om dingen te doen. 

​

Als het niet noodzakelijk is, en je kan zelf op schaal tekenen, dan zou ik overwegen om het zelf te doen. Heb je documentatie voor bijvoorbeeld de gemeente nodig, kies dan voor een lokale landschapsarchitect. Als je een stedenbouwkundig adviesbureau nodig hebt voor bijvoorbeeld een bestemmingswijziging, vraag hen dan ook eens met wie zij graag werken.

​

Bij het ontwerp zijn een aantal zaken cruciaal om over na te denken als je zelf aan de slag gaat:

  • Wat staat er in het bestemmingsplan? Op ruimtelijkeplannen.nl kan je zien welke bestemming en regels er gelden. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van overkappingen of hoogte van heg en schutting.

  • Als je langs het water woont, controleer dan ook of het waterschap het bijvoorbeeld toestaat om bomen, hekken of schuttingen langs het water te zetten. Hier gelden vaak ook strikte regels voor.

  • Er zijn elementen, zoals bijvoorbeeld een mestplaat die op een minimale afstand van bijvoorbeeld woningen moet liggen, zorg ervoor dat je ontwerp aan deze regels voldoet en niemand tot last is.

  • Als je met de gemeente te maken krijgt in verband met bestemmingen en vergunningen, zorg dan dat je weet wat zij willen en belangrijk vinden, dan kan je daar zo slim mogelijk op in (of omheen) spelen.

​

De kosten voor de fase bestaan uit:

2.150 euro voor een landschappelijk inpassingsplan (incl. erfinrichting). 

Slopen

Voor veel mensen is een hovenier de persoon of het bedrijf dat je zou bellen als je in de tuin aan de slag zou willen. Echter geeft het woord erf al aan dat het allemaal wat groter is dan een tuintje "drie hoog achter". Vooral het verwijderen van wat er al ligt, zij het beton, bestrating, begroeiing en andere zaken. 

​

Wij hebben diverse offertes opgevraagd voor het slopen van onze tuin, via kennissen, werkspot en in de buurt, en gebleken is dat loonwerkers (dat zijn mensen in het grondverzet en landbouw) vele malen goedkoper zijn in het grote werk. Zij leggen vaak geen beplanting aan, en doen vaak niet eens sierbestrating, maar grote oppervlakten straten met klinkers bijvoorbeeld weer wel. 

Slopen met een loonwerker kan twee tot drie keer goedkoper zijn dan met een hovenier. Het is goed om te weten dat loonwerkers vaak geen werk tegen een vaste prijs aannemen, maar slechts een indicatie van de tijd kunnen geven. Je betaalt dan achteraf op basis van de werkelijke uren.

Opbouwen

Wij hebben het geluk gehad dat we met vrienden en kennissen een hoop werk hebben kunnen verzetten. Veel van het werk dat in de tuin moet gebeuren kan je zelf, en het scheelt veel geld als je dat ook doet. Wij hebben erg veel kunnen leren van de mensen waarmee we hebben gewerkt, en hebben daarna ook zelf heggen gezet en straatjes bestraat.

Kosten

De kosten van een verbouwing van het erf zijn erg afhankelijk van wat je wilt doen en wat de oppervlakten zijn. Het belangrijkste is om prijzen van materialen te vergelijken. Wij hebben een lijst gemaakt van wat we nodig hebben, hebben ze bijvoorbeeld aan 3 of 4 bedrijven gestuurd om te kijken wat de verschillen zijn. Vraag in deze mails ook eens om advies, dan zie je wie echt de tijd neemt en service gericht is, en je leert er ook nog eens van. 
Verder loont het om op marktplaats te kijken, om veilingsites in de gaten te houden en niet naar de bouwmarkt of het tuincentrum te gaan voor je planten, mail eens een kweker in de buurt. 

Onderstaande kosten geven wellicht een beetje een richtlijn van waar je aan moet denken en wat dingen kunnen kosten. Dit kan per regio verschillen:

  • Een loonwerker kost ongeveer 25 euro (ex btw) per uur voor arbeid

  • Een loonwerker kost ongeveer 60 euro (ex btw) per uur voor werk met machines, zoals grondverzet en sloopwerk

  • Tweedehands oud gebakken kei-klinkers kunnen worden gevonden voor 16 euro per m2 (ex btw) op pellet en incl transport (zie website van Bakkers Bestratingmaterialen)

  • Koperslakken kunnen worden gevonden voor 11 euro per m2 (ex btw) in big bag en incl transport (zie website van VSB)

  • Laurierheggen (80-100 cm) kunnen worden gevonden voor 7,50 euro (incl btw) (zie website van Huiting Boomkwekerij)

  • Liguster (80-100 cm) kunnen worden gevonden voor 1,15 (incl btw) (zie website van Huiting Boomkwekerij)

  • Bestraten kost niet alleen tegels of klinkers en arbeid, maar er moeten opsluitbanden, gebroken puin, geel zand, etc. worden gelegd als goede bodem. Wij hebben gekozen voor 25 cm gebroken puin, en 15 cm geel zand. 

​

Wij hebben grofweg het volgende gedaan:

  • 1200 m2 beton gesloopt

  • 600 m2 bestrating

  • 3000 m2 gras (opnieuw) ingezaaid

  • Bewatering met slootpomp

  • Afwatering

  • verlichting (kabels en grondspots)

  • Vernieuwen beschoeiing

​

Totale kosten zijn ongeveer 60.000 euro totaal

Tip #1

Doe dingen in volgorde

Hoewel het soms niet erg is om eens iets ondersteboven te doen, bedenk eerst goed wat je wilt voordat je gaat beginnen. Het is erg belangrijk om bijvoorbeeld waterleidingen al te leggen, de afwatering goed te plannen en dingen in een logische volgorde te doen. 

​

Wij hebben dit soms ook niet gedaan, we hebben immers het erf aangepakt, en er moet nog worden verbouwd. Er zal dus zwaar materieel over de nieuwe straat rijden. Waarom? Soms moet je ook een succesje hebben, voortgang zien en wij kozen ervoor om soms ook weer een stapje terug te doen. Het is soms gewoon lekker om iets af te ronden en lekker in de tuin te kunnen zitten.

Tip #2

Houd zelf de regie

Een hovenier kan je alles uit handen nemen, maar soms is het lekker om zelf achter het stuur te zitten. Wij hebben gemerkt dat ideeën soms tijdens het proces komen, en als je dan zelf bij kunt sturen krijg je het beste resultaat.

Tip #3

Zorg voor je vaklui

Mensen die voor je aan het werk zijn waarderen een kopje koffie, een koekje of een broodje enorm. Het is zelfs zo dat de bereidheid om een extra stapje te zetten hiermee vaak ook toeneemt. Zo hebben wij gezorgd voor koffie die men zelf kon zetten, een koekje erbij en eens in de week lunch (hotdogs of soep). Kosten zijn te verwaarlozen, de blije werktroepen en de waardering is priceless. 

​

Vaklui zijn net mensen :)

bottom of page