• Frank

Wijzigen bestemming, nog niet zo eenvoudig

Het is een tijdje geleden dat wij iets hebben geschreven, en helaas omdat we even andere dingen aan het hoofd hadden. De definitieve versie van het wijzigingsplan heeft meer voeten in de aarde gehad, maar is nu eindelijk klaar.


In eerste instantie was het idee dat de paardenbak mocht blijven waar deze lag, echter tijdens het uitwerken van het plan bleek dat deze deels buiten he bestemmingsgebied "bedrijf" ligt. Ons plan was om een wijzigingsplan in te dienen bij de gemeente, maar dat zou helaas niet kunnen als de bak zou blijven, de bak ligt immers niet binnen de bestemming waarop de wijzigingsbevoegdheid ligt.


Na lang overleg met gemeente, stedenbouwkundigen en architecten is helaas gebleken dat er niets anders opzat dan het verplaatsen van de paardenbak.

Op een meer positieve noot is dan weer te melden dat het ontwerp van het erf klaar is. Uiteraard moet de landschappelijke inpassing nog worden goedgekeurd (als onderdeel van het bestemmingsplan) wij delen wel graag de details.



Cultuur en historie

Zo hebben we de boomgaard die rond 1900 ter oosten van de boerderij weer terug in het ontwerp gebracht en is ook de boenstoep (een vlonder waar melkbussen worden schoongemaakt) langs de sloot weer terug. Daarnaast worden moderne delen, zoals bijvoorbeeld pergola's, terras en paardenbak zo ingepast dat deze minimaal in het zicht liggen. Ook. de oude rijen met knotwilgen komen terug.


Ecologie en milieu

Ook is het belangrijk voor de gemeente dat de natuur en ruimtelijke ordening wordt verbeterd. Daarom is er gekozen voor het verminderen van verharding en zullen vogels, zoals de boerenzwaluw in plek krijgen in het dak van de schuren. Door het herstel van de boomgaard zullen ook uilen weer een plaats hebben in het perceel.


Modern wooncomfort

Natuurlijk kan niet alles blijven zoals het was 150 jaar geleden was. Zo is er ruimte gemaakt voor uit het zicht, maar op eigen terrein parkeren (5 plaatsen ivm splitsing van de woning), komen er diverse terrassen, blijft de paardenbak en komt er (als het budget het toelaat) een heerlijk jacuzzi.


Hoe dan?

We hebben het ontwerp sterk laten beïnvloeden door de zichtlijnen vanuit het achterhuis. In de ochtend loopt er wild door de velden, iets dat je graag onder het genot van een bak koffie wilt zien.

Daarnaast is de landschappelijk inpassing erg belangrijk geweest. Door het gebruik van hagen en groen wordt bijvoorbeeld parkeren uit het zicht gehouden.

Tenslotte zijn er (al zou je het niet zeggen op het ontwerp) diverse zones ingericht waardoor we kinderen en dieren alle ruimte kunnen geven, maar ook kunnen ontzeggen. Het terras tegen het achterhuis krijgt een hekje, zodat de rest van de tuin ontoegankelijk is. Als deze open gaat is de tuin helemaal beschikbaar tot de geitenweide aan het einde van de paardenbak (staat niet op tekening). Maar door het slim plaatsen van hagen en hekken blijft de straat en voortuin ontoegankelijk zodat kinderen en dieren niet de straat op kunnen. Tenslotte hoeft er geen of een hek open om te parkeren. Veel oom over na te denken dus.



61 keer bekeken1 reactie
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2020 design by Frank en Anouk :)