top of page

Taxatie

Een taxatie wordt gedaan om de waarde en potentiële waarde van een object vast te stellen. Veel mensen lenen immers geld van een bank of een geldverstrekker, en die willen ook weten wat een pand waard is. Bij een rijtjeshuis is dit allemaal vrij simpel en kan vrijwel elke makelaar (behalve de aan- en verkoopmakelaar van de woning) een taxatie doen. In het geval van een speciaal project, zoals dat van ons is dit minder gemakkelijk gebleken.

Twee verschillende registers (NWWI en LAV)

Al snel kwamen wij erachter dat er verschillende rapporten en manieren van taxeren zijn. Dit wil niet zeggen dat er totaal verschillende rapporten of bedragen uitkomen, maar het kan een groot verschil maken bij het verkrijgen van de financiering. De meeste makelaars staan ingeschreven in het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut), waar het voornamelijk draait om woningen. Deze afkorting zal iedereen met een koophuis voorbij hebben zien komen. Daarnaast zijn er taxateurs die meer specialiseren in agrarische panden en vastgoed in het buitengebied, het LAV (Landelijk Agrarisch Vastgoed). 

​

In het kort komt het er op neer dat een rijtjeshuis eigenlijk altijd via NWWI wordt getaxeerd en gevalideerd. Op het moment dat een pand in het buiten gebied ligt, een agrarische bestemming heeft of zelfs een bedrijfsbestemming, is soms een taxatie volgens LAV normen nodig. Het kan verschillen per geldverstrekker welk rapport zij willen zien van een pand.

Het valideren van een rapport

Als een taxateur het rapport heeft afgerond, is het gebruikelijk om deze te valideren. Dit wil eigenlijk zeggen dat er een tweede expert naar kijkt en aangeeft of hij/zij het eens is met de inhoud. Dit om de kwaliteit en de echtheid te bewaren, en een geldverstrekker en koper meer zekerheid te geven dat de waarde en omschrijving klopt. 

​

Bij een validatie wordt er geen bezoek gebracht aan de woning, maar er wordt bijvoorbeeld wel gekeken naar vergelijkbare panden in de buurt. Dat helpt om de marktwaarde te bepalen, woningprijzen zijn natuurlijk erg veranderlijk en buurtgebonden. Een huis in centrum Amsterdam kan een miljoen waard zijn, waar het elders niet eens de helft zou kosten.

​

In sommige gevallen (en zo ook de onze) is het object dermate uniek, dat validatie moeilijk is. Als er geen vergelijkingsmateriaal is, wat is iets dan waard? Dit wil in de basis niet altijd zeggen dat een geldverstrekker het rapport niet accepteert, maar wel een punt om rekening mee te houden. Bij ons was een tweede reden om niet te kunnen valideren de bestemming, maar daarin is vooral het NWWI soms wat onvoorspelbaar.

Hoe kies je een taxateur?

Hoewel wij een andere route hebben gekozen, is mijn advies om dit samen met de financieel adviseur te doen. Zoals beschreven in ons artikel over de financiering weten de specialisten vaak wat er nodig is voor de financiering, iets dat kan verschillen per bank.

 

Het risico is natuurlijk dat je een NWWI taxatie kiest omdat bijvoorbeeld Bank A dat als eis stelt, en dat je later toch voor Bank B wilt kiezen, welke andere eisen heeft. Dit is op te lossen door de juiste makelaar te kiezen. Zo kozen wij voor Drieklomp Makelaars en Rentmeesters. Zij hebben ruime ervaring in dit soort panden. Daarnaast mag een makelaar vaak enkel in de buurt taxeren (de bouw en prijs kan erg per omgeving variëren), Drieklomp heeft een ontheffing om landelijk te mogen taxeren.

​

Waarom dit de juiste keuze is gebleken, lees je hieronder.

Hoe het ons verging, en waarom wij 1500 euro bespaarden

Zoals te lezen is in ons artikel over de financiering, hebben wij in eerste instantie niet altijd het juiste advies gekregen. Wij hadden in eerste instantie de taxatie via het NWWI aangevraagd, we willen immers wonen en niet boeren. Nadat de taxateur op bezoek is geweest kwamen wij erachter dat het NWWI geen validatie kon doen op de woning. 

​

Eenmaal met de juiste financieel adviseur om tafel bleek dat wij bij de Rabobank de beste kans en voorwaarden zouden krijgen. Echter stelt de Rabobank als eis dat het rapport van een LAV taxateur komt. Hoewel opnieuw taxeren een optie was, heeft Drieklomp Makelaars in samenwerking met een LAV taxateur van een ander kantoor een plausibiliteitsverklaring aan het rapport toe kunnen voegen. Deze zegt eigenlijk dat de LAV taxateur het rapport, met zijn kennis van agrarisch vastgoed, plausibel acht. Dit is voldoende gebleken voor de Rabobank om het dossier te accepteren.

​

Benieuwd wat zo een taxatie dan wel niet moet kosten? Bekijk dan het kostenoverzicht op de site. Als je je afvraagt of het de kosten waard was, dan is het antwoord "ja". Hoewel wij ervoor hebben gekozen het rapport niet te publiceren, het is 133 pagina's lang, heeft de woning de waarde na verbouwing die wij wilden, en het is geaccepteerd door de bank.

Tip #1

Geduld is een schone zaak

Uiteraard is het spannend of je iets kan kopen, wat het waard wordt en of je plannen echt realistisch zijn. Echter is het verstandig om, in tegenstelling tot ons, te wachten met een taxatie totdat je weet waar je je financiering wilt regelen. Het is het kip en ei verhaal, want je financiering hangt ook weer samen met de waarde van je woning. Kortom ... geduld!

​

Kies samen met de financieel adviseur welke taxateur bij je potentiële geldverstrekker past, wat zij in het rapport willen zien en welke waarde nodig is.

Tip #2

Wees kritisch maar bespaar niet elke cent

Zorg ervoor dat de taxateur die je kiest bekend is met soortgelijke panden en projecten. Zij kunnen je niet alleen helpen met de juiste plannen en een rapport dat de geldverstrekker zal accepteren, maar ook met tips. Niet iedereen is gemaakt voor zo een taxatie, wees dus kritisch, maar een dure taxateur wil niet altijd de juiste zijn. 

​

Nieuwsgierig wat wij hebben betaald? Zie ons kostenoverzicht.

Tip #3

Ben er bij en praat met de taxateur

Richard, de taxateur van Drieklomp heeft veel passie voor dergelijke panden en projecten. Het is heel goed om samen met de taxateur in detail te bespreken wat je van plan bent, maar ook open te staan voor het wijzigen van de plannen. 

​

Zo heeft Richard ons geholpen om het verbouwingsbudget op sommige punten te verbeteren, daardoor werd alles natuurlijk niet goedkoper, maar wel realistischer. 

bottom of page