Financieel advies
Daar zit je dan, achter het bureau met een glas champagne in de hand en een vraagteken boven het hoofd. "Hoe kies je de juiste financieel adviseur?". Ik en vele anderen zien vaak drie opties:
​
-
Die ene met de irritante reclame, maar "Jazeker" ze zijn wel bekend
-
Die ene die je eerder ook al heeft geholpen, met een ander huis of je verzekeringen
-
Die ene die op Google en vergelijkingswebsites, goed beoordeelde en dure "specialist"
Wij hebben ze allemaal gesproken en getracht zaken met ze te doen. Helaas is de ene wat succesvoller dan de andere.
De hypotheekshops
We zijn bij De Hypotheker geweest. Dit is op zich een goede manier om eens uit te zoeken hoeveel je kan lenen en hoe dit in de maandlasten zit. Bedenk echter wel dat zij je vaak niet kunnen helpen met de daadwerkelijke hypotheek, zij doen immers enkel panden met een woonbestemming en hebben weinig tot geen kennis van complexe afwijkende zaken.
​
Zelfs als ze het wel willen doen, doet het dan niet ;)
Het "mannetje"
Wij hebben een financieel adviseur / verzekeringsagent die ook iets met hypotheken doet. Helaas was dat na een e-mail bekeken, "te complex".
Via de aankoopmakelaar kwamen wij vervolgens bij iemand die het wel aandurfde, iemand in de buurt met 20 jaar ervaring. Hiermee zijn we in zee gegaan, en na vier weken hebben wij in goed overleg ook besloten dat we weer uit elkaar zouden gaan. Deze adviseur was kundig, vastberaden en vriendelijk maar had dit niet eerder gedaan. Hoewel hij aangaf ervaring te hebben met complexe financieringsvormen, was onze case de eerste in zijn vorm. Het heeft ons eindeloze gesprekken met geldverstrekkers, e-mails en 4 weken gekost om erachter te komen dat dit niet ging lukken.
​
Ervaring, doorzettingsvermogen of een goede band met de accountmanager bij de bank is helaas ook niet voldoende.
De specialist die het wel voor elkaar heeft gekregen
Na vier weken vertraging en serieuze druk op de voorwaarde van financiering, hebben we besloten om geen risico te nemen. Na veel speurwerk en reviews en ervaringen lezen kwamen wij op de website van Cournot Adviseurs. Op de website bieden zij veel informatie aangaande dit soort projecten. De informatie was precies in lijn met wat wij elders ook hadden geleerd, en er stonden precies de juiste dingen. Ook advieskeuze.nl was erg positief.
​
Hoewel de specialist vaak niet de goedkoopste oplossing is (zie ook onze kosten pagina.), is het wel de enige goede geweest. Omdat er in zo'n traject zoveel maatwerk komt kijken, is kennis van inhoud het sterkste wapen. Frank de Waard heeft ons geadviseerd en heeft bijvoorbeeld ook uitgebreid contact gehad met de taxateur. Lees ons artikel over de taxatie zeker even door alvorens je iemand opdracht gaat verlenen, het luistert erg nauw en kan veel geld kosten.
​
Uiteindelijk is ons dossier bij de Rabobank ingediend en zijn tal van vragen beantwoord door Cournot, en enkele door ons. Eindresultaat is een hypotheek, inclusief 480.000 euro bouwdepot. Op naar de tekentafel!
Tip #1
Goedkoop is vaak duur koop
Het vormgeven en samenstellen van een financiering voor een "niet rijtjeshuis" is meer werk dan een "gewoon" huis. Het is gewoonweg onmogelijk om voor 1500 euro een traject als deze te doen, en iedereen die claimt dat wel te kunnen bluft. Wij hebben het traject opnieuw op moeten starten en een aantal zaken niet meer terug kunnen draaien, denk aan koopakte, taxatie, etc en moeten zelfs dingen dubbel moeten doen. Ga naar een specialist en betaal meer, het is het waard. En als je ziet hoe de kosten zich verhouden tot je gehele budget, dan valt het vaak ook wel mee.
Tip #2
Hoe eerder hoe beter
Een specialist heeft graag de regie, daarmee kan vroeg in het traject alles afgestemd worden zodat de hypotheekverstrekker tevreden gaat zijn. Zoek daarom vroegtijdig de juiste adviseur, vaak helpen ze je al voordat je daadwerkelijk opdracht geeft. Advies is vaak gratis zolang zij weten dat je straks terugkomt als je het echt hebt gekocht.
Tip #3
Zorg dat je het snapt
Wij hebben gemerkt dat iedereen denkt dat het alles op een bepaalde manier werkt. Denk aan het kenniscentrum vol met experts van de bank, de adviseur, de aankoopmakelaar, etc. Ik denk dat er weinig mensen zijn die het allemaal snappen en daarom is het belangrijk om goed naar iedereen te luisteren, dingen op te slaan en te schrijven en te begrijpen. Alleen dan kan je ook kritische vragen stellen. Wij zijn van mening dat als deze nieuwsgierigheid ontbreekt, het vrijwel onmogelijk is om een project als deze te laten slagen. Het is vrijwel onmogelijk om het over één schutting te gooien en te verwachten dat het dan vanzelf goed komt. "Vertrouwen is goed, controle beter".
Tip #4
Het maakt niet uit waar ze gevestigd zijn
Soms willen mensen de adviseur op de hoek van de straat graag, "dat is lekker makkelijk". Als je makkelijk wilt, begin dan niet aan dit project ;) Alles gaat tegenwoordig via telefoon, video-bellen en portals. Als je een specialist om de hoek hebt, geweldig ... maar onze adviseur heeft heel goed met ons samengewerkt en zat niet om de hoek, verre van.