top of page
Foto van schrijverFrank Benus

Straten en heggen ... een hele hoop

Na lange tijd van zwoegen en klussen eindelijk weer even tijd om bij de nieuwe houtkachel een update te schrijven.


We zullen meer updates gaan plaatsen, over o.a. het renoveren van het hek, het maken van een eigen toegangspoort, de gevelverlichting, etc. Dus meld je bovenstaand ("inloggen/registreren") even aan en we sturen je een mail als er een nieuwe post is, en nee we zullen je niet spammen of je gegevens verkopen ;)


Of houd onze instagram in de gaten!


Er is een hoop gebeurd en het heeft een hoop gekost, bewust en onbewust veel extra geïnvesteerd maar ook zelf gedaan om het budget te bewaken. In deze blog geven wij een update van wat wij hebben gedaan, en verderop op de site zullen wij een stappenplan en inzicht in de kosten geven om jullie hulp bij het plannen van een erfinrichting te geven.


Hier waren we in de laatste blog gebleven, weet je nog?

Na het verwijderen van 1150 m2 beton moet er iets voor in de plaats komen. In ons budget hebben wij gerekend op betonklinkers, die stenen die in moderne gemeente straten liggen. Mocht je veel moeten straten, deze zijn te verkrijgen vanaf rond de 3,50 a 4,00 euro per m2, een goede oplossing als je veel voor weinig moet straten. Echter hebben wij toch gekozen voor een steen die meer bij de uitstraling van de boerderij passen, een tweedehands oudgebakken keiformaat klinker.



Het is zeker de moeite waard om ruim vooraf te gaan informeren, deze stenen komen vaak uit een oude straat, en als deze direct "vanuit het werk" geleverd kunnen worden, kan dat 20% op de prijs schelen. Wij hebben hemel en aarde afgebeld en uiteindelijk hebben we de klinkers voor 16,50 per m2 weten te bemachtigen, een oude straat uit Amsterdam. Het is belangrijk bij het vergelijken van prijzen de volgende zaken in de gaten te houden:

Hoe worden de stenen geleverd? Als het los wordt gestort moet je rekening houden met 15% breuk, en moet de stratenmaker de stenen met de kruiwagen halen. Als je de stenen op pallets hebt staan, kan je ze naast het straatwerk zetten, dat scheelt enorm veel tijd.


Om het geheel te breken hebben wij gekozen om op de parkeerplaatsen en het terras achter een afwijkende steen te leggen, een zwarte vierkante steen. Op het terras hebben we gekozen voor een restpartij betontegels, waar we 9,00 per m2 (op pallet) moesten betalen, en op de parkeerplaatsen koperslakken, een mooie goedkoper steen a 9,50 per m2 (in big bag). Let bij die laatste op dat ze erg zwaar zijn, losstorten zorgt voor veel extra werk.


Uiteindelijk hebben wij veel zelf gedaan, onder begeleiding van twee ervaren stratenmakers hebben wij met vrienden in zes weken ongeveer 650 m2 straatwerk gedaan. Houd dus rekening met vier onervaren mensen en twee ervaren mensen, dat het veel tijd kost zelfs als je shovels en kranen tot je beschikking hebt.


Maar het eindresultaat mocht er wezen (onder een berg zand):

Vervolgens hebben wij ervoor gekozen om direct ook de hagen te gaan plaatsen, dit moet in de winter en als we het nu doen, heeft het een extra jaar om te groeien. In totaal hebben wij bijna 500 planten gezet, waarbij de liguster natuurlijk veel minder werk is dan de laurier.

Om kosten te besparen hebben wij ervoor gekozen om veel zelf te doen. Dat wil zeggen dat we een minigraver met chauffeur (a 180 euro per dag, het was een buurjongen die het leuk vond, hoveniers rekenen rond de 375 euro) voor een dag hebben geregeld en de rest zelf hebben geplant. Ongeveer twee hele lange dagen werk, maar wederom niet zonder resultaat.


Hierbij hebben we ervoor gekozen om de liguster dubbel te zetten, om snel een dikke heg te krijgen. Liguster is vrij goedkoop, dus die keuze was snel gemaakt. Er staan er hier ongeveer 8 op een meter.


Tenslotte nog wat plaatjes van het eindresultaat:






453 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page