top of page
  • Foto van schrijverFrank Benus

Project: van een kade een paleisje maken

Zoals de mensen die ons verhaal een beetje volgen weten, hebben wij op 1 september de sleutel gekregen, eindelijk aan de slag. Op onze Instagram zijn wat meer updates te vinden, maar een belangrijke eerste stap is het voorkomen dat het woonhuis in de sloot verdwijnt. Deze blog bevat alle informatie van oude muur, via vergunning naar prachtige unieke plek (spoiler alert: met BBQ).


De kade bestond uit een uiteengevallen muur, opgemetseld met kalk cement en oude bakstenen. Erg mooi maar onbetaalbaar om te herstellen, niet langer functioneel en een doorn in het oog van zowel ons als het waterschap. Zo snel mogelijk vervangen dus.


Om tot een goed plan te komen, nodigen wij altijd twee of drie potentiële leveranciers uit om te horen wat zij denken dat goed is en wat dat dan moet kosten. Ook nu verschillende oplossingen en prijzen. Daarnaast willen wij bij alles wat we doen, iets toevoegen of beter maken, in dit geval een mooie vlonder waar je in de avond zon kan zitten.

Kosten totale project: ongeveer 14.000 euro (incl. btw en verbeteren gehele grindpad)


Het water is een A-waterweg, vrij belangrijk voor het regelen van de waterstanden in de omgeving, en zoals meestal is een vergunning nodig. In overleg met de medewerker buitendienst van het waterschap het plan getoetst en de aanvraag met tekeningen via omgevingsloket ingediend.


Gelukkig heb ik veel in SketchUp staan, en kon ik onderstaande tekeningen aanleveren:

En tevens het dwarsprofiel (verplicht bij aanvraag vergunning!):


Het dwarsprofiel is belangrijk om zeker te zijn van de juiste verankering in de kade zelf. In ons geval is dit gedaan met lange schuine palen die met draadstaal aan de gording van de kering vast zit.


Tenslotte onderstaand de uitvoer en het eind resultaat. Als onderdeel van de vergunning is aangegeven dat watercapaciteit moet worden gecompenseerd. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid water is door het plaatsen van de beschoeiing afgenomen (hij staat immers voor de oude muur, deze kon niet weg), en dat moet elders worden teruggegeven. Dat hoeft niet in dezelfde watergang, maar wij kozen ervoor dat wel te doen.


Let bij de werkzaamheden op dat je ze op tijd meldt bij het waterschap, en dat zij ook echt komen controleren. Dus het is een open deur maar houd je aan de vergunning, en meldt de werkzaamheden, het waterschap kan je nl verplichten tot aanpassingen die vaak veel geld kosten.


398 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page